Саниране с европейски пари

„Първите ремонти по саниране на сгради със средства отпуснати от Европейския съюз ще започнат през пролетта догодина.”  Това съобщи регионалния министър Росен Плевенлиев на 08.07.2010г.  Схемата е по Оперативна програма „Регионално развитие” и могат да кандидатстват отделни входове, не е необходимо да е целия блок, уточни Плевенлиев. Средствата по програмата са са 63 млн. лева. От тях 13 млн. лева ще бъдат отделени в специален фонд за социално слаби. Достатъчно е 67% от собствениците да дадат съгласие за саниране, за да започне проекта.

Но, за да се стигне до ремонтните дейности трябва да се организират и направят поредица от мероприятия, с които да се кандидатства за субсидията.

–          Създаване и вписване на асоциация на собствениците в сградата;

–          Да се извърши Енергийно обследване на сградата, което да излезе с Доклад за Енергийна Ефективност на сградата;

–          Да се изготвят проекти в различните части, засягащи Енергоефективните мерки;

–          Да се подготви проектната документация, спусната от програмата;

–          Осигуряване съфинансирането на проекта;

–          С всичко това да се кандидатства пред Управляващия орган;

–          Крайният срок за подаване на документите по програмата е 30 октомври 2011г.

Всичко това е изпълнимо, стига Домоуправителите, да са дейни и знаещи хора,  да могат да организират живеещите в поверения му вход, а също да могат и да организират и изпълнението на споменатите горе мероприятия.

Ами остава да си пожелаем Наслука, при избора на Домоуправител  и догодина да виждаме много санирани входове и блокове.

4 Responses to “Саниране с европейски пари”

 1. почивки Испания Says:

  Идеята да саниране с европейски пари ми изглежда доста примамлива. Все пак повечето ни сгради са доста стари и имат нужда от малки зашивания така да се каже.Новината че могат да кандидатстват отделни входове, не е необходимо да е целия блок, която каза и уточни Плевенлиев е важна подробност. Дано само да не се сбием, понеже сигурно има конкретни пари, които са отпуснати и се надявам да има за всички желаещи.Но все пак има доста неща които трябва да се направят преди да ти отпуснат ей така пари като да се извърши Енергийно обследване на сградата, което да излезе с Доклад за Енергийна Ефективност на сградата.

 2. парфюми online Says:

  Това е една много добра възможност е и е хубаво, че се възползваме от тези първи ремонти по саниране на сгради със средства отпуснати от Европейския съюз , които вече ще бъдат факт през пролетта догодина.” Това съобщи регионалния министър Росен Плевенлиев.Добре е че почнахме да кандидатстваме за какви ли не проекти и явно плановете са доста добри, щом ги одобряват от Европейският съюз.Но предполагам си им има своите затруднения, за това за някои се чака повече с това да се подготвят проектната документация, спусната от програмата изисква повече време.Време е сградите да придобият по нов и запазен вид.Благодаря за хубавата статия.

 3. Future Health Says:

  Хубава идея. То каква идея.. направо си е необходимост.

 4. Baufen Says:

  Трябва всяка година да има подобни инициативи и лека полека да заприличаме на Европейска държава

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud