Как се харчат общински пари в Пловдив

Как се харчат общински пари чрез фирми в схема Октопод

Ще има ли разследване за излапаните от Консорциум за енергийна ефективност ДЗЗД средства, дадени от районните кметства?

Всичко започва с Решение № 372 от 23 септември 2010 г. С него на районните кметове се предоставят почти 300 хиляди лева за „обследване на енергийната ефективност и изработка на инвестиционни проекти за саниране на общински сгради по списък”. Районните кметове не са подбрани случайно – за Централен – 59 500 лв.; за Западен – 47 200 лв.; за Северен – 55 500 лв.; за Тракия – 46 000 лв. и за Южен – 50 820 лв. От пръв поглед се вижда, че с изключение на Тракия, това са райони, управлявани от ГЕРБ, които официално са опозиция на властта в Пловдив.

Възниква въпросът – защо управляващото мнозинство гласува тези големи суми на районните кметове при уловие, че всеки ден по медиите Голяма община и районите взаимно се обвиняват във всички възможни грехове. Отговорът се крие в следващите процедури, които определят кои ще вземат парите. Тук се намесва много интересната фирма – Консорциум за енергийна ефективност ДЗЗД (Булстат 160081207), управлявана от Георги Генчев Григоров, бивш зам.-кмет от ГЕРБ; Христина Добрева Колева, близка до определени кръгове в БСП и още 4 лица. Въпросният Консорциум е учреден на 2 май 2007 г. В него влизат 16 юридически лица с по 6,25% дял, като са омешени леви, гербери и сини. Интересни собствениците има въпросният Консорциум:

С 6,25% съссобственик е фирма Аркас (Булстат 115557718), управлявана от Костадин Арнаудов, член на ГС на БСП – Пловдив и оглавяващ така нареченото ляво крило на БСП; съсобственик е и фирма Одико – 69, управлявана от Христина Колева; друг от съсобствениците е фирма Пловдивинвест, управлявана от Петър Попов, сегашен лидер на СДС; четвърти – фирма Техноконтрол, управлявана от Наташа Василева Чичкова с далечна регистрация в топло Кърджали, и ред други фирми. Консорциумът е регистриран на адрес бул. Мария Луиза 29, където са седалищата и на други компании. Ако разгледаме подробно всяка фирмите в Консорциума-Октопод, ще открием интересни факти.

Например фирма Аркас има двама собственици – Костадин Савов Арнаудов с 66,67% дял и Богомил Георгиев Катанов с 33,33%. И двамата са членове на Лявата алтернатива в БСП, а преди 10 ноември и двамата са били видни номенклатурни кадри на БКП. Явно бизнес интересите са по-силни от политическите пристрастия.

Как са разпределени парите, гласувани от Общинския съвет?

Парите от район Централен – 59 500 лв., са дадени на фирма Техноконтрол, управлявана официално от Наташа Чичкова в Кърджали, но реално – от Георги Григоров. Самата Техноконтрол, макар регистрирана през 2001, получава регистрация по ДДС едва на 7 юни 2006 .Фирмата е с удобно отдалечено седалище в Кърджали, на тамошната улица Волга 4, провери plovdiv-online. Парите от район Западен и Тракия, общо 93 200 лева, са дадени на фирма Инфратерм с управители Даниела Георгиева Григорова, съпруга на Георги Григоров, бивш зам.-кмет по икономика в Голяма община от квотата на ГЕРБ, и Яна Григовна Христова, близка. Парите от район Южен – 50 820 лева, пък са дадени на фирма Аркас с управляващ собственик Костадин Арнаудов, член на Градския съвет на БСП. Същият Арнаудов е осъден от Пловдивски Окръжен съд на 31 януари 2007 г. с Изпълнителен лист да изплати сериозна сума пари, „представляваща обогатяването на Арнаудов за сметка на Велко Стоянов Велков” – цитат от събедното решение.

Всичко това говори за моралния облик на участниците в афера тип енергиен пловдивски Октопод.

Нека зададем няколко въпроса на кмета на Пловдив:

1. Известни ли са му тези факти и има ли реален отчет от районните кметове как са похарчени гласуваните от Общинския съвет пари?

2. Какъв е резултатът от тези търговски сделки и какви реални ползи ще допринесе всичко това на града?

3. Какво ще предприеме г-н кметът, след като разбере за фактите в това журналистическо разследване?

Назаем от plovdiv-online.com

5 Responses to “Как се харчат общински пари в Пловдив”

 1. Rainbow Says:

  Svejo: 2. Какъв е резултатът от тези търговски сделки
  и какви реални ползи ще допринесе всичко това на града? :( :( :( :( :(

 2. Hotel Adacule Says:

  Супер статия :))) За първи път влизам тук и искам само да ви поздарвя за труда- яко местенце сте си спретнали тук и с удоволствие ще наминавам по често :))

 3. pseto223 Says:

  Тази статия е писана преди 2 години и няма никакво развитие по тази схема… съвсем други неща се мислят.

  А като мине цирка на следващите избори… пак ще се започне същото. Жалка работа.

 4. 3k Says:

  Това все някога трябва да спре.

 5. Почивки в Турция Says:

  Как се харчат? Много лесно – наготово чужди пари …

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud