Движение на цените на фотоволтаичните модули, Март – Септември 2010. Европейски пазар.

От изложението за фотовлотаика, което се проведе в миланския панаир (Fiera Milano) между 17-19 Ноември, успях да се сдобия с октомврийския брой на най-популярното списание във фотоволтаичния бранш – Photon Magazine. 200 страници ежемесечно информират бизнеса за тенденциите и случващото се в бранша по целия свят.
В настоящата статия ще използвам нещо много ценно, което присъстваше в списанието. Глобална статистика за движението на цените на фотоволтаичните модули, произведени в Европа и Азия и предлагани на европейския пазар.
Досега сам си водех статистиката, на база цените, които получавам от нашите партньори – завода на CN Solar Technology в Китай. Получавам актуализации и от Chiner, Chaori, SolarSwiss, Sharp. Тази информация ми позволяваше да си направя обща представа за движението на пазара на модули в световен мащаб, но съвсем до скоро не можех да бъда сигурен в моята статистика.
Ето, че от Photon Magazine, чрез проучване на над 40 големи световни производителя и на база сключени сделки, са се постарали да ме улеснят, като представят движението на цените на европейските и азиатските модули в периода Март – Септември 2010 година. Аз от своя страна съм добавил и нещо от себе си. Направих общ чарт, показваш двете ценови линии на европейските и азиатските модули, а под него сложих и графиката на валутния курс USD/EUR за същия период от Март до Септември.  Oчакванията ми се потвърдиха. Формата на графиката на цената на азиатските модули, съвсем естествено прилича на формата на графиката USD/EUR, но не това е интересното. Интересното е, че USD/EUR графиката има пряко въздействие и върху цените на европейските модули. За какво иде реч?! Нека сега някой дойде и ми каже, че иска европейски модули,  защото са по-качествени. Направо го пращам да контролира качеството в Китай, където се произвеждат 90% от силициевите клетки в света, търгуеми в US долари.
Друг интересен факт. Ако погледнем нивата през Март месец, ще видим, че европейските модули са драстично по-скъпи от азиатските. През май имаме допирна точка между двата континента, а цяло лято, та чак до септември, цените са почти изравнени. Изравняването става, чрез спад в цената на европейските модули и покачване в цената на азиатските. Ново 20. Според пазарната логика за връзката между цената на един продукт и неговото търсене и предлагане, можем да достигнем до извода, че европейските модули губят позиции в търсенето, за сметка на азиатските им конкуренти. Европа отново е прецакана от трудолюбивите китайски, индийски, тайвански и корейски народи. Но не за сметка на евтини и нискокачествени материали, а само заради по-евтината работна ръка, вече съумяваща да подържа качество и стандарти от европейско ниво.
В заключение ще кажа, че съм доволен. Цените, дадени в статистиката на Photon Magazine, се отнасят за мегаватовите сделки и количества, което означава, че в еврозоната си работят със солидни надценки, за да подържат „европейските заплати“ на служителите си. За щастие на българския инвеститор, ние българските доставчици, работим за български левове, а не евро. За това цените, които ние предлагаме за 50-100 киловатов проект са по-ниски, отколкото в Германия за мегаватов.

Можете да подадете запитване от ТУК.

Милен Кавръков
/Възобновяеми Енергийни Източници/

 

5 Responses to “Движение на цените на фотоволтаичните модули, Март – Септември 2010. Европейски пазар.”

 1. DANGERZONE Says:

  Svejo: (thumb up) :)

 2. Sneji Says:

  Svejo: (thumb up) (thumb up)

 3. soyo Says:

  Svejo: (thumb up) (thumb up)

 4. ангел Says:

  Здравей Милен,

  Твърдението в твоя блог, че качеството на модулите зависи само от клетките е напълно неаргументирано. Китай е най-големия производител но не е единствения. Не всичко идва от Китай.

  Няколко големи инсталатора в Гърция, вече са върнали огромно количество модули обратно в Китай поради преждевременно пожълтяване на EVA-та след 3 години експлоатация. И нека да е ясно цялата подмяна, дори и да е уважена гаранцията е загуба!

  Смея да твърдя, модули произведени с EVA на BRIDGESTONE произведена в Япония са достатъчно по-качествени от модули произведени с китайска EVA и заслужават 10-те цента на ват, които инвеститора ще похарчи. Клетките са китайски.

  Истината за качеството настъпва след 5-тата година. До тогава всичко е спекулация.

  Поздрави,
  Ангел

 5. Милен кавръков Says:

  Здравей, Ангел,

  напълно съм съгласен с твоята теза за EVA покритието. И се извинявам, ако твърдението ми за качестовото на китайските модули е прозвучало крайно радикално. Но с едно нещо трябва да се съгласим. През последното десетилетие Китай рязко вдигна качеството и контрола на своето производство. Все още има безброй примери за разочаровани вносители и потребители, но така се случва, когато водещия фактор на търсенето на вносителя е най-ниската цена. Казано по друх начин, водещият фактор е алчността. Има китайски производители, които ще откажат да намалят цената под определено ниво, което обикновено е около и над средното за пазара на даден продукт. Именно това е първия сигнал, че производителя е читав. Този, който е склонен да направи по-голяма отстъпка, само и само да реализира сделка, ще я направи за сметка на качеството. Ако си имал допир с гърци, ще се сетиш за какъв пазарлък е ставало дума, преди сключването на сделката с покупката на модулите. Когато говорим за производителите на фотоволтаични модули в Китай, трябва да се погледне с кого тези производители имат договор. Обикновено по-малките производители с капацитет около 100 MW годишно, които препродават за Трина Солар, Чаори или друг производител от топ 10, не правят компромис с качеството, защото износа на тези две компании за Европа е ОГРОМЕН и не могат да рискуват да си сринат пазара. Отново монетата има своите две страни. Взимам си поука и ще се старая да не провокирам с радикализми. Статията ще оставя в настоящия си вид, нека хората да четат и диалозите. Между тях някъде е истината. ;)

  Поздрави,
  Милен Кавръков

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud