Автономно фотоволтаично електрозахранване за дома.

Дали заради подкопаното доверие на потребителите към услугите на електроразпределителните предприятия или заради постоянното увеличаване цените на електроенергията за крайния потребител, през изтеклото есенно техническо изложение в Пловдив станахме свидетели на засилен интерес към автономните фотоволтаични инсталации за еднофамилните къщи. Буквално всеки втори посетител на нашия щанд задаваше въпроса, дали може да си захрани дома чрез фотоволтаична система.
Отговорът естествено е „Да, може!“. Но въпросът, който винаги поставяме е „Но на каква цена?!“. За сега сметката показва, че инсталирането на една такава инсталация за автономно електрозахранване е равносилно на предплащане на 25-30 годишното потребление на електроенергия за същата къща. При една уговорка – взета е цената на електроенергията към сегашна дата и е оставена фиксирана за целия период. Всички знаем, че това е далеч от реалността, която предполага ежегодно поскъпване на електроенергията. Ето защо, при запазване на темпа на увеличение на цената на електроенергията, след 5 години изборът на автономно захранване ще е икономически обоснован.
И все пак, има хора ентусиасти или такива, които са собственици на вили, отдалечени от всякаква инфраструктура, за които една малка фотоволтаична инсталация на покрива би била добре дошла – колкото да покрива първичните електрически нужди от осветление, хладилник, телевизор, стерео уредба, два лаптопа, микровълнова… и естествено сешоара на жената.

След като дефинирахме товара, трябва да определим и неговата дневна почасова работа:
1. Осветление 6 х 18 W LED – 5 часа за летен период, 6 часа за пролет и есен и 7 часа за зимен период.
2. LCD телевизор, два лаптопа, малка аудио система – 300 W – 3 часа за всички сезони.
3. Хладилник – 600 Wh/ден – за всички сезони
4. Други електроуреди – 1000 W – 0.5 часа на ден – за всички сезони

Поради естеството на слънчевата енергия, за всички ни е ясно, че най-тежкия период е зимния. Тогава, заради късия ден се повишава количеството на нужната енергия за осветление, радиацията е по-слаба, а и ъгълът на слънцето спрямо земната повърхност е по-малък. Поради тези причини е задължително фотоволтаичните модули за автономни инсталации да се монтират под ъгъл около 45°, за да могат да събират повече зимни слънчеви лъчи.
След като направих необходимите симулации за една средностатистическа година, за район в България със средни стойности на слънчевата радиация, оразмерих фотоволтаична инсталация, която да подържа този товар през 99% от годината. Тя се състои от фотоволтаични модули с мощност 1,44 kWp, които се разполагат на площ от 10-11 кв.м.; нужни са ни и 10 акумулатора 12V, 100 Ah; контролер на заряда и автономен (островен) инвертор 1600 W AC. Или иначе казано, успяхме да направим една автономна инсталация, която в момента би струвала около 11000 лева и би ни задоволявала основните нужди от електроенергия. Освен това, през летните месеци ще имаме излишъци от по 100 kwh всеки месец, което означава, че можем да захранваме допълнителни товари като помпи за поливане и др.
Но, ако искаме да ползваме пералня, миялна машина, бойлер на ток, чушкопек и т.н., още не е дошъл моментът в който е рентабилно да си монтираме автономна фотоволтаична система.
И все пак, какъв е изводът? Ако сме скромни потребители и съумеем да спазваме едно балансирано енергийно потребление, то в съвсем близко бъдеще можем да си закрием партидата към ЕРП-то.

За допълнителна информация, подайте запитване от ТУК.

Милен Кавръков
/Възобновяеми Енергийни Източници/

 

19 Responses to “Автономно фотоволтаично електрозахранване за дома.”

 1. Ondine Says:

  В тази цена от 11000лв.влиза ли и някакъв подгрев на бойлер или той е към сметката за инсталацията с котела ;)/за отоплението/

 2. милен кавръков Says:

  Не, електрическият бойлер е прекалено голям консуматор… по-голям от изброените в статията товари. Ако искаме да храним и бойлер, инсталацията ще надхвърли 25 000 лева. Добре е топлата вода (БГВ) да се реализира чрез вакуумни слънчеви колектори, а през зимата ако колекторите не могат да подсигурят нужната температура, инсталацията може да се подпомага от котел или камина с водна риза.

 3. Ondine Says:

  Точно това ме интересуваше,не за ел.бойлер,а за подгряване на вода със слънчев колектор.Благодаря!

 4. милен кавръков Says:

  :thumbup

 5. Sneji Says:

  Svejo: (thumb up) (thumb up) (thumb up)

 6. DANGERZONE Says:

  Svejo: (coffee)

 7. aleks_gp Says:

  Svejo: (thumb up) (thumb up)

 8. Румен рАНГЕЛОВ Says:

  ПОЛЗВАМ ГАЗОВ БОЙЛЕР:ОТ НЕГО ЩЕ ЗАХРАНЯ ПЕРАЛНЯТА С ТОПЛА ВОДА ИЛИ СЪС СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ – ТАЗИ СИСТЕМА ЗА 11000лв ЩЕ МОЖЕ ЛИ ДА ОБСЛУЖВА ПЕРАЛНЯТА С ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

 9. nikifor Says:

  някак си е малко скъпо. съгласни с Румен рАНГЕЛОВ, но щеше да каже, че е по-добре, все още ползват електрически бойлер. Имам не вила, но 120 kv.m.ya къщата разгледа всички опции. спря до това http://teplotechnika.net/bg/kotli-45-6kw чу, че добрите ченгета.

 10. ФОТОВОЛТАИЧНИ СИСТЕМИ Says:

  много хубав сайт, полезна информация … Поздравления за вашата добра работа!

 11. Вальо Says:

  може да се свържат панели директно с бойлера.само трябва да се изчисли нагреватела на колко волта да работи и мощността на панелите да е такава да може да захранва нагреватела без да се претоварват панелите от недостиг на мощност.естествено загряването на водата ще по бавно и през нощта няма панелите да произвеждат ток.потърсете в нета и ще видите че став

 12. Кирил Says:

  Имам вила без ел ток Искам най добри цени на сол панел , с монокристални клетки , контролер, кабели Нека цените да са поотделно Имам инвертор – 1000 вата и акумул ат ор 45 Ah Ще го ползувам лятото и искам да захранвам 3 енергоспестяващи крушки, не едновременно, телевизор, касетофон,лаптоп и малък хладилник Колко вата трябва да е панела в описаният случай и в случай без хладилник, защото знам, че хладилника е по голям консуматор Ако предлагате тайвански панели нека знам и тяхната цена Благодаря ви предварително

 13. Любомир Димитров Says:

  Имам 1 бр.панел за топла вода на покрива. Зимата от котел тв. гориво. Цело-годишно топла вода на воля. Топлата вода+отоплението на къща РЗП 170м2 = 1300 лв. и труда покрай котела. Преценете сами!

 14. Petrov Says:

  Аз ползвам този електронен магазин на адрес http://www.geit-bg.com. Там има повечето неща и не са китайски.

 15. 3k Says:

  Чудесно е да имаш собствен фотоволтаичен парк за дома!

 16. http://www.divshare.com/ Says:

  Thanks , I have just been looking for information about this subject for ages and yours is the best I have
  discovered till now. But, what about the conclusion? Are you certain concerning the
  source?

 17. Virginia Geliazkova Says:

  Добър ден,
  Моля за Вашата оферта за оборудване за монтаж на фотоволтаични панели + 1 индивидуална вятърна турбина за собствено производство на енергия, както следва:

  8 бр. слънчеви панели 24V 250 вата моно черно
  1 хибрид инвертор 3kVA 48-220 MPPT
  20 метра кабели 4 mm2 предварително опроводени с MC съединители (панели с контролер) кабел MC4
  2 метра кабел с двойна батерии 4 mm 2 (конектори)
  1 вятърна турбина 48V 3L 1000 kw (система извън мрежова )
  4 батерия 250Ah 12V UCG gel
  8 конектори ( мъжки и женски) MC4
  4 свръзки за батерия 16 mm 2 с терминал 20 см
  20 метра кабел за вятърна турбина 6 mm 2
  Стълб за вятърна турбина 12 m (с всички принадлежности)

  Благодаря Ви предварително
  Virginia Geliazkova

 18. Kolini Says:

  Скъпичко е, но пък предимствата си заслужават.

 19. Sherlyn Says:

  Kiitos arviosta, kirja kiinnostaa minua paljon mutta en varmaankaan lue sitä "ensimmäisessä aallossa". Kuvailet taitavasti Shriverin kirjailijanlaatua yleisemminkin; Shriverin kirjat ovat vaikuttavia, mutta eivät &#&vimiellyttä9;ä3#39;.

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud