„Аниди“ – Официален представител на CN Solar Technology за България

В предишната статия писах за впечатленията ми от престоя в Китай. Сега дойде време да споделя и целта на нашето пътуване до тази далечна страна.

Целта на нашето пътуване бе да посетим завода за производство на фотоволтаични модули на CN Solar Technology в Cixi City, Ningbo и да договорим ексклузивно представителство на „Аниди“ ЕООД за България. Целта е постигната. В момента предлагаме на българския пазар пълната продуктова гама от тънкослойни, монокристални и поликристални модули. Както и полупрозрачни модули за интеграция в окачени фасади на сгради.

Сега ще ви направя кратка разходка из завода на CN Solar. Всичко започва от помещението за DSC01888сортиране на фотоволтаичните клетки. Там всяка една клетка се поставя в машина, която я подлага на 1000 W радиация, АМ 1.5 при температура 25 градуса. На компютър излиза волт-амперната характеристика. Клетките с по-добри показатели се сортират за производство на модули качество „А“, а клетките с по-лоши за модули с качество „Б“. Сортираните клетки отиват в голям цех, където се подреждат по 72 броя върху висококачествено стъкло с ниско съдържание на желязо. Правят се връзките между тях, поставя се второ стъкло върху тях и отиват в голяма ламинираща машина, която ги херметизира и запечатва. От там ламинираните модули отиват в друг цех, в който им се монтира алуминиева рамка и съединителна кутия с байпас диоди и кабели с МС конектори. Пред последната стъпка е почистването. След като е почистен модула отива на друга тест машина, която го подлага на стандартните тестови условия, описани по-горе. Излезлия резултат потвърждава качеството на модула и той може да отиде в касетката за експедиция.
Това беше производствената линия за моно и поликристални модули. Разгледахме и производствената линия на тънкослойните модули. За съжаление, там не можахме да снимаме, защото производството на тънкослойните модули се извършва в чисти помещения. Там влизахме пременени в специално облекло и минавахме през буферни зони, където силни въздушни струи ни почистваха. Процеса на производството на тънкослойните модули е доста по-интересен. Има специални лазери, които първо правят тънки прорези по стъклата. Самия слой от аморфен силиции се нанася в специални пещи, където се пуска под формата на газ. Има процедури по предварително подгряване, по охлаждане, прахово нанасяне на алуминии, ламинация, отново лазер, който прави прорези през слоя от аморфен силиции. Накря естествено всеки модул минава през тест-машината за да му се определи качеството. Интересното е, че преди да се стабилизира слоя от аморфен силиций, мощността на модула е по-голяма. Ако купувате 40 W модул и успеете да го подложите на стандартни тестови условия, ще видите, че той всъщност е 42-3 вата. Така ще бъде първите наколко месеца от неговата работа. А ние това го видяхме с очите си на тест машината в завода на CN Solar Technology.

Korea Green  Energy Expo 2010.
Интервю с Kong Li, търговски представител на CN Solar Technology.

Милен Кавръков
/Възобновяеми Енергийни Източници/

 

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud