Да живее „международното положение“

„Да живее международното положение!“, казваха едно време в Съюза (съветския), ето че лозунга е все още актуален. Развитите икономики сбъркаха, като убедиха гражданите си, че могат днес да купят имот с кредит (сиреч без пари) за Х пари и утре да го продадат за два пъти по Х пари и се получи едно голямо купуване с имагинерни парични средства, които се оказа, че никой не ги е изработил първо, че да ги похарчи после. Но това си има предимства. Първо ще се внесе малко дисциплина в банково-кредитно-инвестиционния процес и ще се дефинира съвсем точно смисъла на думата инвестиция и реален актив. Второ, ще се смени малко световното статукво.
Защо започвам статията с комунистическия лозунг „Да живее международното положение!“ ?! Ами защото, в една в основите си комунистическа държава като Китай, света припозна „светлината в тунела“. Китай разхлабва силната връзка между щатския долар и юана, за да повиши конкурентноспособноста си в обединена Европа. Това дава поводи за оптимизъм в много браншове, но аз ще погледна от нашата си камбанария. 90% от силициевите клетки използвани за производството на завършени фотоволтаични модули са с китайски произход. Ето защо, в рамките на европейския пазар на тези продукти, се регистрира над 17% увеличение на цените на модулите от началото на годината до днес. А това доведе до общо оскъпяване на една инвестиция в завършена фотоволтаична централа с над 10% от началото на годината, само заради силния долар или по-точно заради преминаването през курса юан-долар-евро. Правителственото изявление на Китай, вече раздвижи борсите в Токио и Хонконг, като ги заля с вълна на оптимизъм и покачи индексите с до 2,8 на сто.
Интерсното е, че тази новина идва точно две седмици, след като се оплаках на нашите китайски контрагенти, че силния долар свива интереса към фотоволтаични централи у нас. Ако предположим, че в 100 000 китайски предприятия са получени такива оплаквания и в резултат е намалял стокообмена към евросъюза, решението за повишаване на юана от правителството на Китай е съвсем адекватен отговор на условията в световните пазари.
Да живее международното положение! :cendol

Милен Кавръков
/Възобновяеми Енергийни Източници/

 

One Response to “Да живее „международното положение“”

 1. обб потребителски кредит Says:

  Бързи заеми и всички видове бързи кредити
  Сайт за бързи заеми и потребителски кредити в България
  Пари назаем до 24 часа с бърз кредит
  В този уеб сайт ще намерите списък на
  фирми предлагащи бърз заем, в които получавате
  парите до 24 часа, предложения за бърз потребителски кредит над 399 лв, както и актуални промоции , списък с офисите на компаниите по градове, микрокредити за малкия бизнес, удобен филтър за бързо намиране на най-добрата оферта, калкулатор,
  услуги с изцяло онлайн процес
  за кандидатстване и взимане на
  парите, полезна информация.

  Feel free to surf to my blog; обб потребителски кредит

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud