Пак каруцата пред коня!

Министерството на образованието, младежта и науката реши:  „училищните сгради трябва да бъдат приветливи, трябва да  се създаде добра среда за ученици и учители, трябва да се намалят разходите за издръжка” и т.н.

До тук добре! И… Сетиха се, че има Директива  2002/92/ЕО на Европейския парламент и съвета за енергийната ефективност на сградния фонд, че има Закон за енергийната ефективност и решиха:

Всички директори на учебни заведения да изготвят проекти по Национална програма „Енергоефективно саниране на училищни сгради” и в срок от 2 дни да ги представят в МОМН, заверени с печат и подпис!!!!!! Директорите, разбира се, получиха бланки за попълване с точно определени показатели, които обаче са разбираеми само за ел. инженери, за строителни инженери, за топлотехници, само не и за Директори на учебни заведения!!!

По-голяма част от тях са математици, химици, физици, литератори и какво ли не още… Хванаха се дейците на образованието за главата, после погледнаха тавана и започнаха да пишат, пишат… та чак до главозамайване. И написаха своите велики предположения за необходимите им енергоспестяващи мерки.

Обичайно мерките се изчерпват със смяна на дограма. Защо само дограма,… защо да е ПВЦ, ….каква е нейната характеристика  –  Въпроси без отговор! Нали държавата ще даде парите?!  От кого са тези пари? Пак от всички данъкоплатци, но всеки месец, макар и по малко.

И как ще бъдат изхарчени тези 10 млн. лева за т. нар. Енергоспестяващи мерки?! По изпитаната схема: Идва някаква фирма, изпратена от някого, сменя старата дограма с някаква, например ПВЦ (по документи – пет камерна), с някакви стъклопакети, но в действителност съвсем обикновени. А след това?…….След това започват течове по стените, появяват се фуги покрай прозорците….. Всичко това обаче е после. Отвън училището изглежда прекрасно!  Да, ама не!!!

Само че учениците няма как да говорят, родителите не виждат „резултатите”, учителите си имат други задачи, а директорите си знаят – „Това ми  разпоредиха”. Ако реагират…. Просто си отиват.

Ето това се нарича АКТИВНА ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ!!! Така се стимулира РАЗВИТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!!!

Дали не е по-нормално да се изчете приетия от Законодателите ЗЕЕ още през 2004г., че и да се приложи? Да се подредят нещата и да не стои каруцата пред коня , затъвайки бавно и сигурно, а да се изтегли и да върви към  Европа. По-лесно е, но не е удобно! Как иначе нашите фирми ще усвоят 10 млн. лева с максимална печалба? Ако някой им каже, че трябва да сложат точно определена дограма, ако някой след това им направи контролно измерване, ако някой им потърси отговорност за „добре”  извършената работа…..???  След всичките „ако”, паричките ще се стопят до нормалната печалба на фирмите.

А не беше ли по-добре да се спази Закона за енергийната ефективност вместо да се шашкат директорите как да кандидатстват по Национална програма „Енергоефективно саниране на училищни сгради”, да им се дават готови бланки за попълване с безумни за тях показатели и да им се размахва пръст, че  за два дни не са успели да се справят с попълването им? Дали не беше по-добрият, по-правилният и по-законният начин да им се обясни:

–          как да изпълнят ЗЕЕ;

–          как да си направят енергийните одити;

–          как да си проследят изпълнението на енергоефективните дейностти;

–          как да търсят отговорност от фирмите изпълнители.

Не е ли това  начина да направим ръководителите, хората и т.нар. общество съпричастни към съдбата на страната си, съпричастни към разумното харчене на държавния бюджет, съпричастни към политиката на управлението и в резултат по-търпеливи за резултатите. В същото време ще се стимулира лоялната конкуренцията, ще работят много фирми, а не само тези, близки до  управляващите. Не е ли това пътят за формиране на справедлива цена и качествено извършена работа?

Екипът на „Аниди“

 

2 Responses to “Пак каруцата пред коня!”

  1. Rob Says:

    Свежо: Ха смях в залата чи нали те ни учат на математика физика маййййкооооо те като не могат да попълнят готовата бланка алоооооо министъра на просветата ко прайм бе то по тази логика ако си загубят дипломата ни могат доказа че са даскали малиииии голем сраммммммм.

  2. дограма Says:

    Напълно съм съгласна може да е по-лесно , но не е удобно.Тук съвсем нормално следва въпроса както и вие сте написали в статията си….как иначе нашите фирми ще усвоят 10 млн. лева с максимална печалба. Ако някой им каже, че трябва да сложат точно определена дограма, ако някой след това им направи контролно измерване, ако някой им потърси отговорност за „добре” извършената работа.Винаги във всичко им много ако-та и защо е как и какви ли не въпроси,които да изместът основният и главният.Статията ти е страхотна, често влизам в блога ти.

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud