„Маги“ малки тайни

В тази статия, със закачливото заглавие „“Маги“ малки тайни“, ще обърна внимание на някои тънкости за по-добър топлинен комфорт.

Ефектът от неправилното поставяне на външната топлоизолация, може да ни изиграе лоша шега. Това е така наречения коминен ефект.  Получава се, когато между стената и топлоизолацията има въздушно пространство. Това е така наречената вътрешна конвекция (вертикално движение на въздуха), което намалява ефекта на топлоизолацията и е явна предпоставка за топлинни загуби. Това се забелязва много добре с термовизионна камера.

При избор на климатик за дадено помещение, много хора не се съобразяват и допитват, каква мощност им е необходима за помещението, защото всеки климатик отговарящ на дадена отоплителна мощност е съобразен с определен дебит на вентилатора който вкарва загретия въздух. Най-масовата грешка, която се наблюдава е да се избере примерно климатик с голяма мощност, като идеята е по-малко да работи и да затопля по-бързо. Така, какво се получава тогава?! В крайна сметка пак ви е студено. Този климатик наистина отдава повече топлина, но за това малко помещение с този дебит, с който се вкарва загретия въздух, се получава така наречения ефект на завихряне. Един вид, вие сте подложени на течение. Макар и топъл въздух създалото се течение в помещението, предизвиква чувство за недостатъчен топлинен комфорт.

80 – 90 % от площта на дограмата е заета от остъкляването. Там са основните топлинни загуби и изборът на стъклопакет е по-важен от самия профил. Една интересна особеност се наблюдава при К-стъклото. То е много ефективно през зимата, защото специален слой пропуска навътре и отразява обратно в стаята топлинните лъчи. За съжаление през лятото еднопосочното пропускане на топлината се обръща против нас в южните стаи. В този случай по-подходящо е най-скъпото стъкло с топлоотразяване и в двете посоки, наричано високоенергийно, SunGuard, High Performance и т.н. търговски термини.

инж. Никола Вълчанов
/Иновации в  Енергийната Ефективност/

 

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud