Алтернативните системи за отопление и БГВ – партньор на семейния бюджет

Все по-честите рекордни скокове на цените на петрола се отразяват пряко върху нашето ежедневие, като повишение на цените на парното, електроенергията, газта и други традиционни източници на енергия.

Това налага все по често да се говори за алтернативни източници на енергия, понеже енергията, която се получава е безплатна и възобновяема. Като пример ще дам едни от най-разпространените и прилагани алтернативни източници на енергия:  термопомпени системи и слънчеви колектори за топла вода.

На практика една термопомпа представлява външно тяло на климатик и вътрешно в което има топлообменник фреон-вода. Отнетата енергия от външният въздух се добавя в циркулационна вода, която след това може да се използва за отопление или да се подгрее вода в бойлера.
Термопомпите имат коефициент на преобразуване на енергията от 3 до 5, което означава че изразходват един киловат електрическа мощност за да създадат поне 3 киловата топлина.
Обикновено в системите за отопление със термопомпи има възможност да бъдат свързани и слънчеви колектори за топла вода.

Като споменах за слънчеви колектори, е редно и да поясня какви. Всеки е чувал за слънчевите колектори и че топлят вода неуморно, когато има слънце и икономисват от сметките ни за ток. За да бъда по-конкретен ще спрегна присъствието на вакуумни слънчеви колектори, понеже техните параметри и характеристики са в пъти по-добри от плоските.

На кратко вакуумните, представляват две стъклени тръби между които има вакуум. Във вътрешната стъклена тръба е разположена медна тръба, в която се загрява специален флуид, който отдава топлината получена от слънчевите лъчи в колекторна част през която преминава антизамръзващата смес.  Вакуумът е най-добрия изолатор, благодарение на тези му свойства вакуумните колектори могат да издържат на минусови температури и да са достатъчно ефективни. Вакуумно-тръбният колектор работи ефективно дори и при минусови температури. Колекторите от този тип отдават топлина в системата не само при пряко слънцегреене, а дори и в облачно и мъгливо време.

Така ако в даден момент има достатъчно силно слънцегреене, освен че подгряват вода за битови нужди е възможно слънчевият колектор да подпомага и отоплението.
Такава една конфигурация дава много възможности за получаване на голямо количество възобновяема енергия,  без да се налага изгарянето на природни горива.

При издаването на сертификат за енергийна ефективност на дадена сграда, в която има възобновяем енергиен източник,  се удължава неговата валидност със срок от две до три години в зависимост от годината на построяване и класа на енергопотребление. Съответно с удължаването на срока на валидността, аналогично се удължава и срока за освобождаване от данък сгради.

инж. Никола Вълчанов
/Иновации в  Енергийната Ефективност/

 

One Response to “Алтернативните системи за отопление и БГВ – партньор на семейния бюджет”

  1. Димитър Тодоров Says:

    Много е интересно и полезно, Благодаря

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud