Слънцето, като източник на приходи

Едва ли е останал човек, който да не е наясно, че слънцето е най-мощният ни източник на възобновяема енергия.  За сега най-разпространеният начин, в нашата родина, за оползотворяване на енергията му, е като я превръщаме в топлинна енергия. Онези вакуумни тръбички с варелче над тях, които все по-често се срещат по покривите на черноморските хотели, правят точно това –  осигуряват ни безплатна топла вода в хотелските стаи. Но с това се изчерпва ползата от тях, те просто намаляват разходите ни за топла вода.
Ако, обаче, искаме да генерираме приход  от слънчевата енергия, ние трябва да я превърнем в електрическа. За тази цел са ни необходими, тъй наречените, фотоволтаични модули. Тези модули, най често съставени от силициеви клетки, превръщат слънчевата енергия в електрическа и посредством инвертори тя става пригодна да бъде освободена и продадена в електрическата мрежа. Звучи просто, нали?! Но все пак сме в България и трябва да ни е трудно. Затова Законодателят се е постарал да сложи „Бай Георги“, който иска да си инсталира 5 киловатова централа на покрива на къщата си, и „Мариано“, испанецът, който иска да изгради 5 мегаватова централа в землището на някое село, под общ знаменател. Т.е и „Бай Георги“ и „Мариано“ трябва да се сблъскат с едни и същи тромави процедури в електроразпределителните дружества, РИОСВ, ДНСК и т.н., защото според Закона за Устроиство на Територията те са енергопроизводители и съответно техните строежи попадат в 3-та категория.
И все пак, положението не е толкова тежко. Ако човек има малко средства на страна и има търпение да го поразкарат някой друг месец, резултатът изобщо не е лош. Благодарение на кризата, цените на модулите и стоманата паднаха почти на половина и в момента е съвсем реално сам да си финансираш инсталацията, без грантови схеми и програми, и в рамките на 5-6 години тя да се възвърне, а в следващите 20 да носи един добър годишен приход.
Ако трябва да изясним нещата с малко цифри, то сметката е такава:
5 киловатова инсталация на покрив в момента би струвала около 13000 евро. Средно за страната добивът на електроенергия от слънцето на годишна база е около 1200 kWh/kWp. Т.е „Бай Георги“ ще произвежда около 6000 kWh електроенергия годишно. Добрата новина е, че за централи с инсталирана мощност до 5 киловата, изкупната цена определена от ДКЕВР е по-висока. За тази година тя е 0,822 лв./kWh без ДДС. Това означава, че „Бай Георги“ ще има годишен приход от 4932 лв. от своята централа.
На „Мариано“ прихода няма да му го смятаме, той отдавна е „вързал гащите“. Ще стискаме палци на „Бай Георги“ да събере смелост и кураж и да направи своята разумна инвестиция. Пък някой ден, току-виж и той тръгнал по испанските села да гради централи.

Милен Кавръков
/Възобновяеми Енергийни Източници/

 

5 Responses to “Слънцето, като източник на приходи”

 1. url Says:

  Свежо: все още е прекалено скъпо удоволствие.5kw е прекалено малко за тази цена.http://svetlinaotzion.narod.ru/eterindex.html

 2. бисер проданов Says:

  Бихте ли ми дали координатите на фирма която предлага такива евтини инсталации.Всички ми предлагат на двойно по-висока цена.

 3. Милен Кавръков Says:

  Изпратих Ви отговор по и-майл, г-н Проданов.

 4. plamen dankov Says:

  izpratete ako e vazmogno oferta za 5kw fotovoltai4na centrala za cena ot 13 000 evro

 5. Милен Кавръков Says:

  Г-н Данков, изпратих Ви анкетна форма на посочения от Вас имейл.

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud