Мегаватовият балон

Периодично по медиите гръмва новината, че някой някъде ще строи фотоволтаична централа с мощност 5MW, 10MW, 20MW… и ето, че за нула време у нас се наду поредният балон. Агенциите за недвижими имоти и собствениците на земеделски масиви са „луднали“ да сменят статути и да изкарват становища от електроразпределителните дружества (ЕРД) за хиляди декари и мегавати из землищата на нашите села, отново замечтани от големи комисиони и печалби от продажбата им за „фотоволтаични паркове“. Форуми, аукциони, сайтове за обяви гърмят с призива „продавам земя, идеална за фотоволтаичен парк!!!“. Страхотно, само дето 80% от територията ни е идеална за фотоволтаичен парк. Само в Софийска област слънчевата радиация е като в Германия, ама явно и това не е проблем, щом германците се изтрепаха да слагат фотоволтаика. Стигна се до там, че председателят на ДКЕВР Константин Шушулов заяви в публичното пространство, че са резервирани мощности за присъединяване на ВЕИ, от порядъка на 8000 MW! Та това е мощността на 8 ядрени реактора „ВВЕР-1000“. Че за какво се мъчим с „Белене“, като можем и да захраним целия Балкански полуостров със зелена енергия?! Да, ама не! Пак голям балон сме надули. Резервирали сме си тези мощности и чакаме чуждите инвеститори да дойдат и да ни раздадат милионите в евро, в замяна на парче земя със сменен статут и листче хартия от ЕРД-то. 20 години минаха, откак чуждите инвеститори бродят по нашите земи, и така и не разбрахме, че те трева не пасат.  Знаят цената на всичко, по-добре от нас.
В крайна сметка, тази еуфория около ВЕИ-тата създаде един съществен проблем. Хора, които са решили да инвестират в изграждането на свои централи, се оказаха „с пръст в устата“. Намерили са финансиране, имат си земя, но като стигнат до становището от ЕРД-то, от там получават отказ, поради липса на свободни мощности. Носят се слухове, че мощностите за напред ще бъдат резервирани с депозиране на определена сума или по някакъв друг начин, но това ще го разберем в следващите шест месеца – новото правителство има те-първа, след новогодишната ваканция, да отваря ковачницата на законите и да се захваща с новата енергийна стратегия на Републиката. А до тогава, резервирайте мощности, докато са безплатни още, че закъснеете ли, ливадата от дядо ви ще си остане ливада и няма да може да я продадете срещу милиони евро за „соларен парк“!

Милен Кавръков
/Възобновяеми Енергийни Източници/

 

One Response to “Мегаватовият балон”

  1. инж. А.Пиков Says:

    Надлъгването си го бива. Ама си и верват някой! Само като чуеш мощност 10MWp, става ясно ,че целта е продажба на проект. Попитайте мераклията за тази централа каква е инвистицията за такава мощност и колко е приготвил??? Отговор едва ли ще получите! Господа, такава централа е от порядъка грубо 30 милиона EUR. Кой ще ги удари по масата, яяя да видим….:)

Напишете Коментар

[+] kaskus emoticons nartzco

Better Tag Cloud